Savores de siempre

Friday, June 30, 2006

ATRAMUS

Los Turkos yaman atramus 'avas judias'. Por mosotros atramus es para pasar tiempo, como pipitikas de karpuz (sandia). Antes las mujeres preparavan esto por schabat.
Atramus se mete al agua con sal y se aspera que se hagan grandes y saladas. Yo las tupi prontas en un frutero Italiano. Es bueno para pasar tiempo, y para la salut.

Monday, June 26, 2006

Mogados


Oy vos va dar una resefta muy preciosa para mi. Tiene una larga istorya. En 1998 mi grapapa (no l’agrada ke lo yame papu) vinyo en Fransiya mos trucho una kuti yena de mogados ke le aviya dado Mme Alegra. Era la primera ves ke estava komiendo estas dulses. Kuando fuimos en Turkiya me fui a demandar a todas las tias de mi madre de dar mi las reseftas. La tia Sara i la tia Julia me dieron la resefta. Kiero rengrasiyar Mme Alegra i las tiyas de mi madre porke sin eyas nunka iva a oyir de este dulses.
Una koza ke fue una surpresa para mi fue de meldar ke en Fransya el biervo de las dulses ‘nougats’ vieni del biervo ‘nogado’.

En Izmir los mogados se dan en las bodas. Devesh dar a los mogados una forma spesial ke se yama kezada, i se dize enriva de las kavesas del novio i de la novia ‘kezada para ke kede bien kazada’ . Yo izi este mogados para la boda de un primo, mazal tov a los novios


Ingredientes

250 gr d'almendra250 gr d' asukar

Preparamiyento

Meter agua i almendras a buyir (un puko justo para poder mundar las almendras)
Mundar las almendras
Rayer las almendras kon un muliniko
En una kacharola meter l'asukar kon un poko d'agua (250gr d'asukar=mediakupa d'agua) a buyir fina el punto ( aser komo un elastik entro los dedos)
Echar las almendras mulidas
En fuego basho, kozer fina ke'el dip de la kacharola esta limpia ( no kozermuncho ke no se seke)
Deshar yelar un poko para no kemarse las manos
Masar kon la mano para azer una masa omogena( no se deve romper)
Dar forma de 'losange' .

Saturday, June 17, 2006

Yaprakes falsos



Yaprakes falsos

En Turkiya los yaprakes son una komida muy famosa i se azen kon karne mulida i arroz ma se puede azer solo kon arroz. Mozotros los azemos solo kon arroz es por esto ke se yama yaprakes falsos. Necessita muncho tiempo para azer este komida, porke duvlar kada una oja no es fasil !!! Este komida se puede komer en Gresya komo en Turkiya, ez una koza maraviya.



Ingredientes

-ojas de parra (250 g) –dechar 5-6 ojas de parra para la kacharola
-una kupa de arroz
-3-4 sevoyas
-1 tomate
-2 kucharas de alzete
-sal
-pimienta
-un poko de pirshil

Preparamiyento

-Lavar las ojas de parra i las buyir un poko para ke se ablanden.
-Eskurir las ojas.
-En un plato meter la kupa de arroz lavada.Rayer las sevoyas, i el tomate. Meter sal, pimienta , el pirshil kortido i la alzete i mesklar todo.
-Tomar una oja de parra, la inchir kon la preparasiyon. Duvlar kom un puro. Azer esto fina ke no kede una ojas de parra mas.
-Tomar las 5-6 ojas de parra ke deshates vaziyas, i las meter al dip de la kacharola. Enriva meter las ojas enchidas.
-Meter dos kupas de agua, un poko de alzete, sal, i medio limon esprimido. Meter a kozer kon un kapak (couvercle) a la reves fina ke se ablandan.

En Turkiya las ojas se komen kon yogurt

Saturday, June 03, 2006

Sutlac


Keriya meter esta resefta para shavouoth porke devemos komer dulses kon leche. Es una dulse ke me agrada muncho, el ke aziya mi gramama era maraviyozo.
Aki metemos las komidas sefaradi… i fin agora todas las reseftas teniyan nombre espaniol . Este dulse tiene un nombre turko , en turko sut kiere dizir leche. En Turkiya el sutlac ez arroz kon leche ma los sefaradim azen esto de doz maneraz, kon arroz o kon arina de arroz. El ke me agrada el maz es kon arina de arroz


Ingredientes

-1/2 litre de leche
-2 kuchara de supa de arina de arroz (crème de riz-pirinc unu)
-1 kupa de asukar
-Kanela

Preparamiyento


-Mesklar la leche, la arina de arroz i l’asukar en una kacharola
-Meter enriva del fuego, mesklar fina ke se aze espeso
-Amatar el fuego, mesklar para yelardo.
-Vaziyar en kupas
-Meter un poko de kanela enriva
-Se kome yelado